Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Coloscopie

Voor dit onderzoek wordt u doorverwezen naar de specialist.
Hieronder vindt u alvast nuttige informatie.

Wat is het?

Bij een coloscopie wordt in de dikke darm of "colon" gekeken en in het laatste deel van de dunne darm of "ileum". Het onderzoek wordt gebruikt om achter de oorzaak te komen van onverklaarde darmstoornissen. De specialist kan er een ontstoken darmwand mee opsporen, bloedingen, zweren of een begin van darmkanker.

Bij een sigmoidoscopie wordt enkel het laatste deel van de dikdarm of “sigmoid” bekeken. Dit onderzoek is veel minder belastend.

Hoe gebeurt het?

Voor dit onderzoek ligt u op uw linkerzij op de onderzoekstafel. U krijgt een lichte narcose (algemene verdoving) die ongeveer een kwartier duurt. Het inbrengen van het kijkslangetje of "endoscoop" in de darm kan anders soms pijnlijk zijn. Dat slangetje is buigzaam en volgt alle krommingen en bochten van de darm. Soms zal de arts u vragen om van houding te veranderen tijdens het terugtrekken van de endoscoop.

Er wordt ook wat lucht langs de endoscoop in de darm gebracht, zodat de darmwanden wat van elkaar af gaan staan. Dat geeft een duidelijker beeld voor de onderzoekende arts. Nadien kan u dus een wat gespannen gevoel in de buik hebben en meer winden moeten laten. Bloeding of beschadiging van de darm komen zelden voor.

Tijdens het onderzoek kunnen sommige aandoeningen meteen al worden behandeld. Langs de endoscoop kan een poliep worden weggenomen, of een bloeding kan elektrisch of door plaatselijke inspuiting van een geneesmiddel worden gestelpt.

Omdat u kortdurend in slaap wordt gebracht blijft u na het onderzoek nog een tweetal uur in het ziekenhuis, ter controle. Nadien mag u naar huis met het openbaar vervoer of als passagier in de auto. U mag die dag niet zelf autorijden of fietsen.

Voorbereiding

Voor een goede coloscopie moet de darm volledig leeg zijn. Daarom neemt u de avond voor het onderzoek een voorgeschreven middel in dat enkele uren later de darmlediging op gang brengt. 's Anderendaags 's ochtends gaat u nuchter naar het ziekenhuis (drinken màg). U krijgt er 3 à 5 liter vloeistof te drinken, tot de darm helemaal leeg is. U krijgt in de regel geen lavement.

Links


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]