Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Ovariumkanker of eierstokkanker

Hoe vaak komt eierstokkanker voor?

De American Cancer Society verwacht in 2002 ongeveer 23.300 nieuwe gevallen van de ziekte. Ze verwacht ook dat 13.900 vrouwen er dat jaar aan deze ziekte zullen overlijden. Kanker van de eierstokken is de vijfde doodsoorzaak voor vrouwen in de VS, na long- en luchtpijpkanker en kanker van de borst, dikdarm en aalvleesklier. Eén vrouw op 60 loopt er kans ovariumkanker te krijgen.

In ons land neemt eierstokkanker 5 % in van het totaal aantal kwaadaardige aandoeningen bij de vrouw.

Laattijdige diagnose

Slechts één vierde van de ovariumkankers wordt vroegtijdig ontdekt. Zestig procent wordt pas gevonden als de verspreiding in het lichaam de 5-jaars overleving al heeft teruggebracht tot 30%. De symptomen zijn allesbehalve typisch. En eenvoudig toe te passen opsporingsmethoden, zoals die bestaan voor borstkanker en baarmoederhalskanker, ontbreken. Men maakt gebruik van echografie en opsporing van de niet-specifieke tumormerker "CA 125" in het bloed.

Symptomen die kunnen wijzen op kanker van de eierstokken

Als u volgende symptomen merkt is het voorzichtiger een arts te raadplegen voor verder onderzoek:
  • Onverklaarde wijziging van stoelgang- of plasgewoonten, zoals verstopping, vaak moeten plassen en problemen om de urine op te houden
  • Maag-darm stoornissen zoals opboeren, winderigheid, verteringsproblemen en/of misselijkheid
  • Onverklaard gewichtsverlies of - gewichtstoename
  • Ongemak of zwelling in de buik of in het bekken
  • Constant gevoel van volheid
  • Vermoeidheid
  • Abnormaal of post menopausaal bloedverlies
  • Pijn bij het vrijen

Onderzoek

De huisarts zal een vrouw met bovenstaande klachten eerst lichamelijk onderzoeken, ook inwendig. Daarbij worden de ligging en grootte van de baarmoeder en eierstokken gecontroleerd. Als er `vage' klachten zijn zal er naast dit vaginale onderzoek ook een rectaal onderzoek plaatsvinden. Hierbij onderzoekt de arts de onderbuik via het rectum (de endeldarm). Wanneer er verdenking op iets ernstigs is, wordt er een echografie en een bloedonderzoek verricht. Bij een bevestiging van die verdenking wordt de patiënte verwezen naar een gynecoloog. Die zal het inwendig onderzoek herhalen.

Als de gynecoloog vermoedt dat er kanker in het spel is, zal een laparoscopie nodig zijn. Bij deze kijkoperatie wordt - onder algemene verdoving - de gehele onderbuik onder de loep genomen. Tevens kunnen buikvocht en stukjes afwijkend weefsel worden weggenomen. Wanneer uit het weefselonderzoek komt vast te staan dat het om eierstokkanker gaat, zal nader onderzoek nodig zijn om de uitgebreidheid van de ziekte vast te stellen, bijvoorbeeld een scan. Op basis van die onderzoeken kan een behandeling worden ingesteld.

 

Links


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]