Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Rookverbod in restaurant vanaf 2007
2005-12-11

Van januari 2007 af mag er in restaurants niet meer gerookt worden. Dat staat in het koninklijk besluit dat minister van Volksgezondheid Rudy Demotte op 2 december 2005 heeft voorgesteld. Cafés ontsnappen aan een rookverbod.

Passief roken verhoogt het risico op longkanker met 20 à 30 %In cafés waar gerechten worden geserveerd zal ook een rookverbod gelden. Toch mag ook in dergelijke horecazaken nog worden gerookt als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als de cafés hun gerechten beperken tot een lijst van zogenaamd lichte maaltijden - zoals soepjes en croque-monsieurs - mag er nog worden gerookt. Dat mag ook als die lichte maaltijden maar een derde van de totale omzet uitmaken. Restaurants kunnen een afgesloten rookkamer inrichten, maar daar mogen alleen dranken worden geserveerd.

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte zal twintig extra inspecteurs inzetten voor de controle op het rookverbod.

Jaarlijks 2500 overlijdens in België door passief roken

Uit een studie die het International Agency for Research on Cancer publiceerde, blijkt dat regelmatig passief roken het risico op longkanker verhoogt met 20 tot 30%. 'In België sterven jaarlijks 2500 mensen door de gevolgen van passief tabaksgebruik. Dat is bijna anderhalve keer het aantal doden op onze wegen', aldus Demotte. 'Een Britse studie toont aan dat passief roken op de werkvloer de oorzaak is van 20% van het totaal aantal sterfgevallen door passief roken. Wanneer we deze cijfers op België toepassen, betekent dit dat jaarlijks 500 personen overlijden als gevolg van passief roken op de werkvloer. Voor de Horecasector komt dat neer op 250 werknemers per jaar.'

Rookverbod in de horcea in Europa

De maatregel van minister Demotte is minder streng dan in andere Europese landen. In Italië, Ierland, Malta, Noorwegen en Zweden geldt een volledig rookverbod in zowel cafés als restaurants.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]