Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Rookverbod op het werk vanaf 2006
2005-03-13

Roken op het werk wordt vanaf 1 januari 2006 verboden in ons land. Het Koninklijk Besluit dat het verbod regelt verscheen op 2 maart 2005 in het Staatsblad na een adviesronde langs de sociale partners. Vanaf 2006 kunnen rokers op hun werk alleen nog terecht in een rokerslokaal.

'Hoffelijkheid' liet te wensen over

SigarettenpeukenIn sommige bedrijven is roken al verboden en mogen werknemers alleen een sigaret opsteken in het rokerslokaal of buiten. In vele andere ondernemingen geldt nog altijd de weinig efficiënte hoffelijkheidsregel, waarbij rokers proberen hun niet-rokende collega's zo min mogelijk te hinderen. De overheid legde die hoffelijkheidsregel in 1993 op met een KB, maar de gevolgen zijn beperkt gebleven. Vaak schrikken niet-rokers ervoor terug om bij hun baas te gaan klagen over het rookgedrag van hun collega en als er geen klachten zijn - of niemand durft een klacht in te dienen - dan gebeurt er niets.

Recht op een rookvrije werkomgeving

Passief roken is en blijft nochtans ongezond. Daarom hebben werknemers vanaf 1 januari recht op een rookvrije werkomgeving. Niet alleen de werkplek, maar ook de gangen, toiletten, vergaderzalen, kleedkamers of eetzaal moeten rookvrij zijn. Zelfs als hij een eigen afgesloten bureau heeft, mag een werknemer geen sigaret meer opsteken. Werknemers die werken in een publieksruimte waar geen rookverbod geldt, zoals de horeca, mogen er wel een sigaret opsteken.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]