Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Roken tijdens zwangerschap vermindert IQ van kind
2005-04-10

Moeders die tijdens hun zwangerschap roken brengen kinderen op de wereld die op volwassen leeftijd lager scoren op intelligentietests. Dat zeggen Deense onderzoekers, die het intelligentiequotiënt (IQ) van 3.044 jongemannen bestudeerden die geboren werden tussen 1959 en 1961. Ze namen ook de rookgewoonten van hun moeders onder de loep.

FoetusDe studie werd uitgevoerd door Erik Lykke Mortensen en andere onderzoekers van het Universitair Instituut voor Volksgezondheid in Denemarken. Uit de studie blijkt dat mannen geboren uit rokende moeders slechter scoren op IQ tests dan mannen met een niet-rokende moeder. Volgens onderzoekers tasten stoffen in de rook het centrale zenuwstelsel van de foetus aan. Dat leidt tot een lagere intelligentie.

"Het is al jaren bekend dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het kind en dat rokende moeders kleinere baby's ter wereld brengen. Maar het is schrikwekkend om te zien dat de gevolgen ook meetbaar zijn in de intelligentie van volwassenen", zegt hoofdarts Inge Haunstrup Clemmensen van de Deense kankerorganisatie. In Denemarken rookt een op de vijf zwangere vrouwen.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]