Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Overgewicht kan de levensverwachting met tot 20 jaar verlagen
2003-03-07

Obesitas of zwaarlijvigheid kan gemiddeld meer dan een decade van een mensenleven kosten ; bij zwarte mannen kan deze ziekte het leven met tot 20 jaar inkorten, volgens de resultaten van een nieuwe Amerikaanse studie.

De resultaten, die gepubliceerd zijn in een recent nummer van The Journal of the American Medical Association, ondersteunen de idee dat overdreven lichaamsgewicht een gezondheidsprobleem is, en kunnen de artsen en de openbare gezondheidsinstanties aanzetten om de inspanningen op te drijven om de groeiende obesitas epidemie aan te pakken.

"Overdreven gewicht kreeg niet dezelfde aandacht van artsen en politici als andere bedreigingen voor de gezondheid zoals roken, hypertensie of hypercholesterolemie," schrijven Drs. JoAnn E. Manson en Shari S. Bassuk (Brigham and Women's Hospital, Boston) in een begeleidend editoriaal. "Het is niet verwonderlijk dat het voorkomen van obesitas blijft stijgen."

De resultaten tonen aan dat "obesitas een diepgaand effect heeft op de levensverwachting," verklaren de studieauteur Dr. David B. Allison (University of Alabama, Birmingham) en zijn team.

Volgens het rapport, is obesitas bijzonder gevaarlijk voor jongere volwassenen. Ernstig obese blanke mannen van 20 tot 30 jaar oud leven ongeveer 13 jaar minder dan andere mannen in de algemene bevolking. Ernstig obese blanke vrouwen mogen verwachten dat ze acht jaar minder lang zullen leven dan hun niet-obese leeftijdsgenoten.

Obesitas had een diepgaand effect op de levensverwachting van jongere zwarten. Obese zwarte mannen van 20 tot 30 jaar leven ongeveer 20 jaar minder en obese zwarte vrouwen ongeveer 5 jaar minder, zelfs na aanpassing van de gegevens voor roken.

In de studie gebaseerd op gegevens van een nationale enquête, leefden blanke volwassenen met een body mass index (BMI) van 23 tot 25 en zwarte volwassenen met een BMI van 23 tot 30 het langst.

De resultaten geven in cijfers de gezondheidsrisico's weer die gepaard gaan met obesitas, vooral bij jonge volwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd. Aangezien ongeveer twee derden van de Amerikaanse volwassen bevolking lijdt aan overgewicht of obesitas, voorspellen de resultaten een aan gang zijnde gezondheidscrisis, waarschuwen de onderzoekers.

De auteurs vragen meer onderzoek, vooral op het vlak van de duidelijk waargenomen raciale verschillen. Niettemin "bevestigen de bevindingen dat obesitas een majeur gezondheidsprobleem is dat de levensverwachting blijkbaar aanzienlijk vermindert, vooral bij personen in de jongere leeftijdsgroepen," besluiten Dr. Allison en zijn team.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]