Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Borst- en longkanker wereldwijd verdubbeld
2005-05-08

Wereldwijd is het aantal gevallen van borst-en longkanker sinds 1975 verdubbeld. Dat blijkt uit een rapport van het Britse onderzoeksinstituut Cancer Research. Vergrijzing is een van de oorzaken maar ook beschavingsgewoonten zoals roken zorgen ervoor dat longkanker, een van de dodelijkste kankers, tevens de snelst groeiende kanker is geworden.

Kanker is in opmars. Dat besluiten de Britse onderzoekers die de globale evolutie van 27 verschillende soorten kankers nagingen. In totaal is bijvoorbeeld in 2002 bij 10,9 miljoen mensen een kanker vastgesteld en stierven er 6,7 miljoen patiënten aan hun kanker, zo blijkt uit het overzichtsrapport van Cancer Research UK.

Borst- en longkanker zijn koplopers

Longkanker en uitzaaiingenHet rapport benadrukt evenwel vooral de enorme stijgingen van het aantal borst-en longkankers. Sinds 1975 is het aantal gevallen van borst-en longkanker over de hele wereld verdubbeld. Terwijl er nu jaarlijks 1,1 miljoen nieuwe gevallen van borstkanker bijkomen was dat dertig jaar geleden nog 500.000. En het zeer dodelijke longkanker is nu een van de meest voorkomende kankers, met wereldwijd 1,4 miljoen nieuwe gevallen per jaar. In 1975 waren er dat minder dan 600.000. Verder is vooral het aantal gevallen van darm-lever-en prostaatkanker fel toegenomen.

Er is ook positief leerrijk nieuws. Zo daalt het aantal maagkankers, in 1975 nog de meest voorkomende kanker aanzienlijk dankzij betere hygiëne en bewaring van voedsel. Verder daalt in de geïndustrialiseerde landen het aantal vrouwen met baarmoederhalskanker dankzij een betere screening. Tenslotte wijzen de onderzoekers er ook op dat "ondanks de standvastige toename van kanker, de wetenschappelijke vooruitgang ervoor zal zorgen dat steeds minder mensen aan de ziekte zullen sterven."

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]