Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Frisdrankgigant gaat de minder ongezonde toer op
2005-03-28

In de lagere school van ons land was Coca-Cola al langer gestopt met de verkoop van suikerhoudende frisdranken, maar nu past de drankengroep zijn aanbod ook aan in het middelbaar onderwijs. Uit een onderzoek, dat door Coca-Cola zelf werd besteld, blijkt immers dat scholieren steeds minder zin hebben in het oorspronkelijke suikerhoudende drankje van het merk.

Minder suikerdrank op school, meer water en fruitsap

Water, de beste dorstlesserCoca-Cola verkoopt voortaan meer water en fruitsap in het secundair onderwijs. Het aantal suikerhoudende frisdranken zal vanaf volgend schooljaar nog maximaal een vijfde van het huidige aanbod bedragen. Terwijl water en fruitsap vroeger slechts een bescheiden plaatsje kregen in de automaat, is het nu de bedoeling dat ze zichtbaarder worden dan de ongezondere dorstlessers. Ook de light versies krijgen meer plaats in de 4.303 Belgische automaten. Coca-Cola gelooft dat een gezonder keuzeaanbod het koopgedrag zal veranderen. Het bedrijf besliste in 2004 al om alle suikerhoudende frisdranken uit de Belgische lagere scholen te weren.

Enquête

Coca-Cola liet in december 2004 een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door het onderzoeksbureau FPA en InSites, gespecialiseerd in consumentenpanels. Aan het onderzoek namen ruim 2.600 ouders, werknemers van scholen en leerlingen deel. Zestig procent van de jongeren maakt maximaal een keer per week gebruik van een automaat. Hun voorkeur gaat dan niet alleen uit naar de gesuikerde frisdranken, maar vooral naar de gezonde alternatieven.

Het frisdrankbedrijf ziet zich nu om commerciële redenen gedwongen op die weg verder te gaan, maar hoopt meer te bereiken dan alleen wat extra water en fruitsap in de automaat te steken. “We moeten leren omgaan met de gevoeligheden in de samenleving tegenover suikerhoudende frisdranken. Wij zijn uiteraard tegen door de overheid opgelegde maatregelen.” In Wallonië zou volgend schooljaar een algemeen verbod op de verkoop van frisdranken in scholen in werking treden. Coca-Cola is bereid zich aan te passen indien dat nodig blijkt. “We hebben weinig informatie over de precieze inhoud van het verbod, maar als het er komt zullen we het zeker naleven. Op 23 maart 2005 stond in enkele Waalse kranten dat we dat niet zouden doen. Dat moeten we met klem tegenspreken.”

Fruitsap bevat evenveel calorieën als frisdrank

Ondanks dit charme-offensief van de frisdrankgigant, waarschuwt de American Academy of Pediatrics al sinds jaar en dag voor een overmatig gebruik van fruitsap. Het hoge suikergehalte van fruitsap leidt bij jongeren net zo goed tot overgewicht, een gestaag toenemende kwaal waarmee je op latere leeftijd vaak blijft zitten.

  • Vruchtensappen bevatten relatief veel enkelvoudige suikers - zij het van natuurlijke oorsprong - namelijk afkomstig van de vrucht zelf. Eén glas ongezoet sinaasappelsap (± 150 ml) bevat ongeveer 14 g suiker. Druivensap en appelsap bevatten nog meer, respectievelijk 24 g en 16 g per glas van 150 ml. Deze waarden komen overeen met het suikergehalte in frisdranken. Omwille van de aanbreng van vitaminen, mineralen en eventueel andere bioactieve bestanddelen zoals flavonoïden zal fruitsap het echter steeds halen van frisdranken in de richtlijnen voor een goede voeding.
  • Een ander nadeel van te veel fruitsap is cariës of tandbederf.
  • Tenslotte is het uitkijken dat vruchtensappen niet als vervangmiddel van melk en melkproducten worden gebruikt. In vergelijking met melk en melkproducten missen zelfs calciumverrijkte vruchtensappen nog verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor een optimale ontwikkeling van het kind, zoals vetten, eiwitten, vitaminen B2, B12 en zink.

De American Academy of Pediatrics beveelt voor de leeftijdscategorie van 7 tot 18 jaar een fruitsaplimiet aan van ongeveer 340 ml per dag. 'Ouders moeten hun kinderen leren dat water de beste dorstlesser is', luidt het advies.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]