Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Vaccin tegen baarmoederhalskanker
2004-11-08

"Over drie tot vier jaar komt er een vaccin beschikbaar tegen Humaan Papilloma Virus ofwel HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken". Dat heeft wetenschappelijk directeur Van der Zeijst van het Nederlands Vaccins Instituut op 1 november laatstleden gezegd. De laatste klinische tests met het preventieve vaccin tegen baarmoederhalskanker zijn volgens Van der Zeijst zeer succesvol verlopen. Gebleken is dat het vaccin zo'n 98 procent van de proefpersonen beschermt tegen de ziekte. Verder onderzoek is nodig om deze resultaten te bevestigen en de veiligheid van het vaccin te verzekeren.

HPV

Bij 95 % van de baarmoederhalskankers vindt men het Humaan Papilloma Virus of HPV terug. Helaas bestaat er momenteel nog geen antiviraal geneesmiddel dat sterk genoeg is om dat HPV te vernietigen. Het papillomavirus wordt overgedragen door geslachtsverkeer zonder condoom. Geschat wordt dat 80-90% van alle vrouwen geïnfecteerd wordt met HPV. Het kan worden opgespoord met een speciaal daarop gericht uitstrijkje. Bij heel veel vrouwen geneest deze infectie (die geen klachten geeft) vanzelf, maar sommige vrouwen blijven het virus bij zich dragen. Waarom sommige vrouwen die het virus bij zich dragen, afwijkingen van de baarmoederhals krijgen, en andere vrouwen niet, is niet bekend. U kunt er zelf niets aan doen om het virus kwijt te raken en het afwijkende uitstrijkje weer normaal te laten worden.

Stroomversnelling

De ontwikkeling van het HPV-vaccin is in een stroomversnelling gekomen. Het is het eerste vaccin ooit tegen een kankersoort en het resultaat van dertig jaar onderzoek. Van der Zeijst verwacht dat er nog eerder vaccins beschikbaar komen tegen cocaïne- en nicotineverslaving. "Deze vaccins kunnen verslaving voorkomen, maar ook gebruikt worden bij het afkicken. In de nabije toekomst worden ook doorbraken verwacht in onderzoeken naar vaccins om nier-, prostaat- en huidkanker te bestrijden", aldus Van der Zeijst.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]