Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

'Genezen van HIV': Belgische experts temperen optimisme
2005-11-27

Een Brit die drie jaar geleden seropositief was verklaard, zou op een natuurlijke manier HIV, het virus dat aids veroorzaakt, hebben overwonnen. Dat meldden twee Britse tabloidkranten, News Of The World en Mail On Sunday, op 13 november 2005. Ze hebben het over de 'HIV Miracle Man'. Ook BBC News nam het nieuws ernstig. Aidsexperten noemen de wonderlijke genezing 'erg twijfelachtig’.

'Spontaan hersteld van HIV'

Andrew Stimpson kreeg te horen dat het aidsvirus uit zijn lichaam is verdwenenDe 25-jarige Andrew Stimpson zou de eerste persoon ter wereld zijn die ‘spontaan’ herstelt van het dodelijke virus. In mei 2002 werd Stimpson seropositief bevonden na een reeks onderzoeken. De Schot die in Londen woont, kreeg het virus van zijn vriend. Sinds de testen HIV bij hem aantoonden nam hij dagelijks dosissen vitamines en andere supplementen. Hij hoopte zo te voorkomen dat het HIV hem uiteindelijk aids zou geven. Medicijnen nam de man (nog) niet.

In oktober 2003 liet hij zich opnieuw testen. Daaruit bleek dat het virus uit zijn lichaam was verdwenen. Twee volgende tests, in december 2003 en in maart 2004, bevestigden dat verbazende resultaat. 'Het was het laatste wat ik verwachtte. Ik was met verstomming geslagen. Ik dacht dat het om een fout ging, want niemand kan HIV overwinnen', zo vertelde Stimpson aan News Of The World. De experts waren eerst evenzeer verbaasd, maar nog meer tests bleven hetzelfde resultaat opleveren. 'Stimpson had veertien maanden eerder HIV, nu niet meer', aldus de artsen.

'Sleutel voor een aidsvaccin?'

'Dit is heel erg ongewoon', zegt aidsexpert Dr. Patrick Dixon van de internationale aidsvereniging Acet daarover aan de nieuwsdienst van de BBC. 'Tot nu toe is het erg moeilijk geweest om die zaken te bewijzen. Je moet absoluut zeker zijn dat de stalen van dezelfde persoon komen en dat er nergens een fout is gebeurd. Dit is het eerste goed gedocumenteerde geval. En het kan erg belangrijk zijn, want in Stimpsons immuunsysteem ligt misschien de sleutel voor een aidsvaccin. Als zijn immuunsysteem dat virus uitgedoofd heeft, dan zouden we dat antilichaam moeten kunnen vinden en het gebruiken als een aidsbehandeling', aldus Dr.Dixon. Stimpson zelf, die zich ‘de gelukkigste mens ter wereld’ noemt, zegt zeker bereid te zijn om mee te werken aan verder onderzoek. Een woordvoerster van het Chelsea and Westminster Healthcare NHS Trust liet weten dat DNA-onderzoek bevestigd heeft dat er zeker geen stalen zijn verwisseld.

Drie mogelijkheden

Bloedstalen'In het geval van deze patiënt zijn er drie scenario's mogelijk', zegt professor Marie Laga van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 'Ofwel was hij nooit besmet en werd er in het begin een foutieve diagnose gesteld. Dat kan bijvoorbeeld als er geen confirmatietesten gebeurden op het bloedstaal dat HIV positief bleek te zijn met een screeningstest. Dat kan eventueel ook door een verwisseling van stalen. Ofwel vond de eerste test plaats tijdens de primo-infectie, dus in de periode vlak na de besmetting met HIV. Het zou dan kunnen gaan om een zogenaamde transiënte infectie - een 'voorbijgaande' infectie - waarbij het HIV maar kort in het lichaam blijft en er zich niet definitief nestelt. Als de patiënt dan pas veel later opnieuw wordt getest, kan hij negatief blijken voor HIV. Aangezien deze patiënt zich in een hoogrisico situatie bevindt - hij leeft met een HIV-besmette partner - is zoiets mogelijk. Maar met wat we weten is dat moeilijk te bevestigen. De derde mogelijkheid is dat hij een bewezen HIV-infectie had die vervolgens spontaan is verdwenen. Dat zou een wereldpremière zijn, want zoiets werd nog nooit eerder aangetoond. Zelfs verwoede pogingen om met aidsremmende geneesmiddelen het latente virus te elimineren lijken tot nu toe niet succesvol. Het is dus al helemaal onwaarschijnlijk dat het HIV spontaan geëlimineerd zou raken. Met de kennis die we nu hebben, wel te verstaan.'

Transiënte HIV-infecties

'Het verschijnsel van 'transiënte' of voorbijgaande HIV-infecties werd wel degelijk al enkele keren beschreven bij hoogrisicopersonen', zegt Dr Laga. 'Die mensen bleken met een kweek én een DNA-test eerst positief te zijn voor HIV - soms zwak positief - en werden daarna voor alle HIV-testen negatief. Maar in de meeste gevallen - vooral bij kinderen - ging het om een vergissing. Bijvoorbeeld door verwisseling van stalen of door een verontreiniging van het staal. Hoe frequent die transiënte 'infecties' zijn - voor zover je hier al kan spreken van een echte HIV-infectie - is niet bekend. Waarschijnlijk wordt daar in de meeste gevallen overheen gekeken, omdat het verschijnsel zich enkele weken na blootstelling voordoet, maar kort duurt en niet leidt tot een 'established HIV infectie'. Het blijft een uiterst zeldzaam fenomeen: op dit ogenblik zijn er minder dan 10 gevallen beschreven.'

Met dank aan professor Marie Laga, ITG Antwerpen

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]