Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Stamceltransplantatie hoopgevend in hiv-behandeling
2011-01-16

stamceltherapieEen Amerikaanse patiŽnt is drie jaar na een stamceltransplantatie genezen verklaard van aids. Dat blijkt uit een Duitse studie die op 16 december 2010 verscheen in het vakblad 'Blood'. De onderzoekers van de universiteit van Berlijn benadrukken dat het resultaat dat werd geboekt bij de Amerikaanse patiŽnt niet automatisch kan worden veralgemeend voor de 33 miljoen aidspatiŽnten die de wereld vandaag telt.

Chemotherapie en stamceltransplantatie

De man, die al langer hiv-patiŽnt was, werd in 2007 opgenomen in een Duits ziekenhuis met acute myeloÔde leukemie. Hij kreeg daarvoor chemotherapie. Daarnaast onderging hij in 2007 een stamceltransplantatie en stopte vervolgens met het nemen van zijn medicijnen tegen de hiv-infectie. Ruim een jaar later, toen de leukemie terugkeerde, onderging de man een tweede kuur chemotherapie en opnieuw een stamceltransplantatie van dezelfde donor als de eerste keer.

Genmutatie

De stamcellen van de donor bevatten een zeldzame geŽrfde genmutatie die deze patiŽnt resistent maakte tegen hiv. Na 3,5 jaar geen anti-hivmedicijnen te hebben ingenomen, vertoont hij geen tekenen meer van hiv-infectie en is zijn immuunsysteem volledig hersteld.

De onderzoekers maken uit deze resultaten op dat het zeer waarschijnlijk is dat deze man genezen is van hiv. Het zou de eerste keer zijn dat dit gebeurt. De hiv-infectie was bij de man al eerder verdwenen, maar de onderzoekers verwachtten dat de infectie zou terugkeren.

Geen nieuwe standaardbehandeling

Volgens de Amerikaanse Vereniging voor Hematologie die het vakblad Blood uitgeeft, tonen de resultaten van het onderzoek aan dat de stamcelltransplantatie bij deze patiŽnt heeft gewerkt als behandeling tegen hiv.

Aids-specialisten reageren intussen voorzichtig op het nieuws. Er is nog veel meer onderzoek nodig om dit resultaat te herhalen zonder levens in gevaar te brengen, luidt het.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]